Kasza
Kasza jęczmienna |
Kasza to jadalne nasiono zbóż (pozbawione tylko części niejadalnych). Kasze posiadają wysokie wartości odżywcze (zawierają cukier złożony- skrobię). Kasza jest produktem z pełnego ziarna czyli zawiera to co najcenniejsze.
Kasza może być (a nawet powinna) fundamentem zdrowej, zbilansowanej diety. W Polsce do XVII w. stanowiła podstawę kuchni staropolskiej, później została wyparta przez ziemniaki.
Kasza - co zawierają kasze? Dlaczego warto je jeść?
Poza węglowodanami (skrobią), kasze zawierają też pewne ilości tłuszczów jedno i wielonienasyconych, a także duże ilości białka (kasza gryczana dostarcza organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych - także lizynę i tryptofan (czyli takich których sami nie możemy wyprodukować).
Witaminy zawarte w kaszy: to głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy) i witamina E.
Kasze to również bogactwo składników mineralnych: magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor, krzem, miedź i wapń.
No i wspaniałe źródło różnych przeciwutleniaczy: np. z grupy polifenoli - rutyna, kwercetyna, procyjanidyny, katechiny, a także luteina i inne.
Czym grubsza kasza tym więcej zawiera błonnika (który m.in. reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, hemoroidów i kamicy żółciowej). Najwięcej jest go w kaszy gryczanej i pęczaku.
Kasze zwłaszcza te gruboziarniste mają niski indeks glikemiczny (nie powoduje wysokich skoków poziomu glukozy po spożyciu). Mogą być spożywane przez cukrzyków.
Spożywanie kaszy jest pozytywne dla zdrowia i urody. Mogą zapobiec problemom z koncentracją, rozdrażnieniu, bezsenności, skurczom mięśni, kołataniom serca, a nawet niepłodności. Dla urody - zapobiegają łamliwości włosów i paznokci oraz łuszczeniu się naskórka.
Kasze są naturalnym, nieprzetworzonym składnikiem spożywczym. Ponadto obecnie są proste w przygotowaniu (można kupić takie porcjowane w woreczkach do gotowania jak ryż).
I jeszcze jeden powód potwierdzający że watro jeść kaszę:-)
Rodzaje kasz:
- kasza gryczana i krakowska (bardziej rozdrobniona, zawiera mniej składników odżywczych) - z nasion gryki;- kasza jaglana - powstaje z prosa;
- kasza jęczmienna (np. popularny pęczak i kasza perłowa) - powstaje z ziaren jęczmienia;
- kasza kukurydziana - powstaje z kukurydzy;
- kasza manna - powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę;
- quinoa (kasza z komosy ryżowej uprawiana np. w Peru i Ekwadorze);
- kuksus - pochodzi z pszenicy durum;
- kasza owsiana - oczywiście powstaje z owsa;
W kolejnych postach opiszę właściwości wyżej wymienionych rodzajów kasz, dla kogo są szczególnie wskazane, a kto powinien unikać poszczególnych rodzajów kasz.
Kasze część druga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz