Fot. Tommie Hansen |
Truskawka (poziomka truskawka)
Truskawka ma wiele nazw zwyczajowych, ale najczęściej nazywa się ją po prostu truskawką. To roślina będąca mieszańcem 2 gatunków poziomek z rodziny różowatych. Truskawki nie rosną dziko - zostały stworzone przez człowieka. W Europie truskawki powstały we Francji (dla króla) - jako krzyżówka poziomki chilijskiej i wirginijskiej. Jest owocem sezonowym (owocuje od końca maja do sierpnia). Truskawka to owoc zbiorowy będący jagodą pozorną, a jej kolor jest uzależniony od odmiany - od kremowej, przez czerwoną, aż po purpurową. Ze względu na walory smakowe do jedzenia truskawek chyba nikogo nie trzeba przekonywać, ale to nie wszystko, bo właściwości odżywcze oraz lecznicze truskawek są nie do przecenienia.Kto więc powinien jeść truskawki?
Wszyscy - niezależnie od wieku i stanu zdrowia.Wyjątek czyli osoby, które nie mogą jeść truskawek, to osoby na nie uczulone oraz te u których występuje nadwrażliwość na salicylany. Objawy alergii to pokrzywka i/lub biegunka, a w przypadku wrażliwości na salicylany mogą dojść objawy ze strony układu oddechowego (duszność, kaszel), a w niektórych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
Uważać na większe ilości truskawek powinny też osoby cierpiące na problemy z jelitem drażliwym.
Osoby, którym szczególnie jest wskazane spożywanie (najlepiej systematyczne) truskawek to:
- osoby z reumatyzmem i artretyzmem;- cierpiące na problemy wątrobowe oraz dolegliwości nerek (są moczopędne);
- dla osób z dolegliwościami sercowymi ( są dobroczynne dla serca, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi);
- a także dla tych, którzy borykają się z problemem nadwagi i otyłości;
Truskawka - bomba witamin i minerałów
Witaminy, które znajdziemy w truskawkach to: witamina C ( w 100 g owoców - aż 60 mg tej witaminy - to więcej niż w cytrynie), witaminy: A, E, z grupy B (B1, B2, PP- reguluje m.in. dotlenienie krwi, B6 oraz kwas foliowy).Minerały ukryte w truskawkach to: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, krzem.
Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Warto również wspomnieć tutaj o dość dużej zawartości błonnika - jest to korzystne dla zdrowia i urody.
Truskawki mają niski indeks glikemiczny (w umiarkowanych ilościach mogą je spożywać cukrzycy).
Truskawka - korzyści dla zdrowia jakie płyną z jedzenia truskawek
Jest wiele korzyści zdrowotnych jakie płyną z jedzenia truskawek, m.in.
- dla kobiet zwłaszcza - truskawki zawierają ważne składniki kobiecej diety (przede wszystkim żelazo i kwas foliowy) - chronią więc przed anemią i wzmacniają organizm;
- jedząc truskawki obniżamy we krwi poziom złego cholesterolu (utrudniają wchłanianie tłuszczów), obniżamy ciśnienie tętnicze, a jednocześnie owoce te zapobiegają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi (pod warunkiem że nie jemy ich z bitą śmietaną);
- systematyczne spożywanie tych owoców poprawia zdolność antyoksydacyjną krwi ( zwiększa odpowiedź czerwonych krwinek na stres oksydacyjny) - są antyoksydantami;
- zawarte w truskawkach pektyny i kwasy organiczne pobudzają pracę jelit, regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii (ważne przy dietach odchudzających);
- owoce te są żółciopędne przez co stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego, a także ułatwiają spalanie tłuszczów i węglowodanów;
- wspomagają pracę nerek - są moczopędne;
- pomagają uzyskać spadek wagi;
- ponadto truskawki mają właściwości oczyszczające organizm z szkodliwych produktów przemiany materii - zawdzięczamy to bromelinie (to enzym rozkładający białka);
- dzięki temu, iż ich spożywanie obniża kwasowość moczu polecane są przy schorzeniach wątroby, nerek, kamicach nerkowych i żółciowych, a także podagrze (dnie moczanowej);
- truskawki (ale też cebula i czosnek) zawierają fitocydy - są to związki o silnych właściwościach bakteriobójczych;
- dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te wspomagają profilaktykę przeciwnowotworową;
- dość wysoka zawartość błonnika i pestki powodują, iż truskawki zapobiegają zaparciom i wpływają na prawidłowe działanie flory bakteryjnej jelita grubego;
- niektórzy naukowcy potwierdzają też w badaniach silne właściwości przeciwwirusowe truskawek - szczególnie przy zwalczaniu wirusa Herpes (wywołującego opryszczkę i półpasiec);
Właściwości lecznicze posiadają nie tylko owoce, ale też inne części rośliny. Herbatki z liści i kwiatów truskawki stosuje się w przeziębieniach. Naparu z liści używa się w przypadku niedokrwistości, szkorbutu czy kamicy żółciowej.
Truskawki dla urody
Owoce te korzystnie wpływają na skórę i włosy - szczególnie dzięki wysokiej zawartości witaminy C, flawonoidów, polifenoli i minerałów (witamina C + wapń + fosfor + krzem to skóra mocna, jędrna, elastyczna).Dzięki zawartości antocyjanów (czerwony barwnik należący do gr. polifenoli) truskawki chronią komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, ponadto przedłużają ich żywotność, a także redukują uszkodzenia powstałe w ich DNA - dlatego też wykorzystywane są do produkcji preparatów do opalania, jako naturalne blokery przed promieniowaniem UVA i UVB.
Truskawki zewnętrznie (rozgniecione owoce i sok) stosuje się w przypadkach egzemy, piegów, plamek na skórze i wągrów.
Maseczki truskawkowe- wygładzają i nawilżają cerę, ponadto ją rozświetlają i nadają blasku. Ale też stosowane w terapiach dla cery trądzikowej.
Wyciąg z truskawek stosowany jest w kosmetykach o działaniu odżywczym, bakteriobójczym i ściągającym.
Stosowane są do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.
Obecność bromeliny powoduje, że truskawki działają antycellulitowo.
Stosuje się też olej z orzeszków truskawki Fragaria ananassa (stanowi on źródło antyoksydantów, kwasu linolowego, alfa- linolenowego i oleinowego, a także gama- tokoferolu) . Miejscowe stosowanie tego oleju uzupełnia braki NNKT w skórze. Olej stosuje się w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej, uszkodzonej i dojrzałej.
Na koniec ciekawostka!
Truskawki wybielają zęby i zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego!
Reasumując. Jedzmy więc truskawki kiedy tylko mamy możliwość, nie trzeba się ograniczać, bo 100g to niecałe 30 kcal, a sezon trwa dość krótko.
Można zamrozić truskawki, aby cieszyć się dłużej korzyściami z ich spożywania przygotowując smaczne dania i desery (np. zimą).
Więc jeśli truskawki Was nie uczulają- to śmiało sięgajcie po te smaczne, słodkie i zdrowe owoce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz