Fot. TipsTimesAdmin |
Na początek należy sobie odpowiedzieć na podstawowe pytanie: czym jest racjonalne odżywianie? Według definicji racjonalne odżywianie to dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach i proporcjach odpowiadającym potrzebom organizmu. Można powiedzieć, że pokarm powinien być pełnowartościowy, czyli zawierający składniki odżywcze o określonym składzie i ilości. Jeśli nie stosujemy się do tej zasady to może dojść do dwóch typów zaburzeń: niedożywienia lub nadkonsumpcji.
Niedożywienie
Wyróżnia się dwie formy niedożywienia:- niedożywienie (głód) ilościowe- gdy dostarczamy do organizmu zbyt mało energii, czyli zbyt mała ilość pożywienia nawet bogatego w składniki odżywcze;
- niedożywienie (głód) jakościowe- gdy dostarczamy do organizmu zbyt mało składników odżywczych, czyli ilość pożywienia jest wystarczająca, ale jest ono niepełnowartościowe;
Niedożywienie może być spowodowane przez wady pierwotne(wrodzone)- do nich zaliczamy: złe wchłanianie, niewłaściwe trawienie pożywienia (wady w budowie przewodu pokarmowego) oraz alergie pokarmowe. Wady te rozwijają się: w ciąży, w czasie karmienia piersią, w dzieciństwie, w okresie dojrzewania. Natomiast druga grupa wad to wady nabyte do których zaliczamy: złe nawyki żywieniowe oraz nadkonsumpcję określonej grupy pokarmów.
Niedożywienie może powodować różnego rodzaju wady w organizmie:
- krzywica (zwłaszcza u dzieci)- niedobór wapnia i wit D3;
- niedokrwistość (anemia)- niedobór żelaza;
- wole endemiczne (zaburzenia w pracy tarczycy)- niedobór jodu;
- zmiany skórne- niedobór witamin z gr. B;
- zaparcia- niedobór błonnika;
- obniżenie odporności, rozmiękczenie dziąseł (paradontoza)- niedobór witaminy C;
- zaburzenia gospodarki lipidowej (nieprawidłowe trawienie tłuszczów- zaburzone wchłanianie)- niedobór witamin A, D, E, K;
Nadkonsumpcja
Nadkonsumpcja natomiast jest spowodowana:- zbyt dużą podażą energii - zbyt duże ilości pożywienia;
- zbyt dużą dawką składników odżywczych- np. jedzenie nie za dużych ale wysokokalorycznych (słodkich, tłustych) posiłków;
Nadkonsumpcja również może wywołać różnego rodzaju wady w organizmie:
- otyłość;
- nadciśnienie;
- cukrzyca;
- nieurazowe choroby narządu ruchu;
- próchnica;
- choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, a w konsekwencji zawał;
W pokarmach znajduje się około 60 składników odżywczych, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie niezbędne jest dostarczenie mu około 40 składników (dostarczamy je właśnie z pożywieniem).
BMI - czyli jaka jest Twoja prawidłowa masa ciała
Żeby ustalić racjonalne odżywianie dla siebie należy obliczyć prawidłową masę ciała (dla siebie). Najbardziej powszechnym jest stosowanie współczynnika BMI (ang. body mass index) - charakteryzuje on relację pomiędzy wzrostem a masą ciała.
BMI = [masa ciała (kg)] / [wzrost (m)]2
Niedowaga - poniżej 18,5
Waga prawidłowa- 18,5- 24,9
Nadwaga- 25- 29,9
Otyłość- 30- 40
Otyłość olbrzymia- powyżej 40
masa rzeczywista- to ta którą widzimy na wadze
masa należna- masa którą wyliczamy ze wzoru (prawidłowa)
Zasady zdrowego (racjonalnego) odżywiania
Oto zbiór najważniejszych zasad zdrowego odżywiania:
- jedzenie 4-5 posiłków w ciągu dnia (często ale mało);
- regularne spożywanie posiłków;
- urozmaicone pożywienie;
- pożywienie powinno być dobrane do wieku, płci, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy fizycznej czy umysłowej;
- niedojadanie pomiędzy posiłkami;
- dokładne jedzenie - małe kęsy, dokładne żucie, jedzenie powoli w spokoju (bez pośpiechu);
- nie spożywanie wody podczas posiłku - pijemy ją przed, albo po posiłku;
- ważne są formy przyrządzania - polecane to gotowanie, wywar, duszenie i pieczenie, natomiast należy unikać smażenia;
- dostarczanie organizmowi płynów - należy wypijać około 1,5-2l dziennie, najlepiej wody, unikać należy napojów gazowanych i wysokosłodzonych;
- pomiar wagi ciała - najlepiej raz w tygodniu;
- należy unikać: produktów wysokoprzetworzonych, tłustych (tłuszcz zwierzęcy starać się zastępować tłuszczem roślinnym), wysokosłodzonych, alkoholu, zbyt dużych ilości soli;
- starajmy się odżywiać według piramidy żywienia.
- Urozmaicenie (wszystkie posiłki z wszystkich grup spożywczych);
- Umiarkowanie
- Uregulowanie (jedzenie 5 posiłków o stałych porach)
- Uprawianie (sport, aktywność fizyczna)
- Unikanie (tłuszczów zwierzęcych, dużych ilości soli, cukru, narkotyków, alkoholu)
- Uśmiechnij się!!!
Piramida prawidłowego żywienia
Piramida prawidłowego odżywiania przedstawia się następująco:
- pieczywo (najlepiej z pełnego ziarna), płatki, ryż, makaron, kasza - 3 do 5 razy dziennie (6-11 porcji)
- warzywa - 3 do 5 razy dziennie
- owoce - 2 do 4 razy dziennie
- mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe suche, jaja i orzechy - 2 do 3 razy dziennie
- mleko, jogurt i sery (nabiał) - 1 do 2 razy dziennie
- tłuszcze, słodycze - sporadycznie
Aktualizacja
Od 2016 roku obowiązuje Nowa Piramida Zdrowego Żywienia, która znacznie różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Nowa piramida jest odpowiedzią m.in na zalecenia WHO (Światowej Organizacji Zdrowia). Myślą przewodnią nowych zasad jest: zmniejszenie spożywania soli, cukru i tłuszczu oraz zwiększenie spożycia błonnika.
Najważniejszą i zarazem najbardziej spektakularną zmianą jest "awans" warzyw i owoców na najwyższe pierwsze miejsce produktów zalecanych do spożycia (w poprzedniej piramidzie miejsce to zajmowały produkty zbożowe, które obecnie przesunęły się na miejsce drugie). Warzywa i owoce są źródłem bezcennych składników, a mianowicie witamin, minerałów oraz polifenoli, które w korzystny sposób wpływają na zdrowie - profilaktyka (zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, nowotwory i cukrzycę). Dlatego też warzywa i owoce stanowić powinny co najmniej połowę tego co spożywamy (z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, zaś 1/4 owoce). Inne zmiany to m.in umieszczenie w piramidzie ziół, które nie tylko poprawiają smak potraw ale także dostarczają cennych dla zdrowia roślinnych składników (mogą one i powinny ograniczyć spożywanie soli, która uznawana jest za "cichego zabójcę") oraz umieszczenie w piramidzie orzechów. Kolejną zmianą jest, jak łatwo zauważyć, zmieniona nazwa, do której już na stałe dołączyła aktywność fizyczna (zalecane jest co najmniej 30-45 minut każdego dnia).
źródło inf. strona Instytutu Żywności i Żywienia
Aktualizacja
Od 2016 roku obowiązuje Nowa Piramida Zdrowego Żywienia, która znacznie różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Nowa piramida jest odpowiedzią m.in na zalecenia WHO (Światowej Organizacji Zdrowia). Myślą przewodnią nowych zasad jest: zmniejszenie spożywania soli, cukru i tłuszczu oraz zwiększenie spożycia błonnika.
Najważniejszą i zarazem najbardziej spektakularną zmianą jest "awans" warzyw i owoców na najwyższe pierwsze miejsce produktów zalecanych do spożycia (w poprzedniej piramidzie miejsce to zajmowały produkty zbożowe, które obecnie przesunęły się na miejsce drugie). Warzywa i owoce są źródłem bezcennych składników, a mianowicie witamin, minerałów oraz polifenoli, które w korzystny sposób wpływają na zdrowie - profilaktyka (zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, nowotwory i cukrzycę). Dlatego też warzywa i owoce stanowić powinny co najmniej połowę tego co spożywamy (z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, zaś 1/4 owoce). Inne zmiany to m.in umieszczenie w piramidzie ziół, które nie tylko poprawiają smak potraw ale także dostarczają cennych dla zdrowia roślinnych składników (mogą one i powinny ograniczyć spożywanie soli, która uznawana jest za "cichego zabójcę") oraz umieszczenie w piramidzie orzechów. Kolejną zmianą jest, jak łatwo zauważyć, zmieniona nazwa, do której już na stałe dołączyła aktywność fizyczna (zalecane jest co najmniej 30-45 minut każdego dnia).
źródło inf. strona Instytutu Żywności i Żywienia
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
Warzywa i owoce należy jeść w dużych ilościach każdego dnia ponieważ:
- są mało kaloryczne, zwłaszcza warzywa (praktycznie bezkaloryczne;
- są mało kaloryczne, zwłaszcza warzywa (praktycznie bezkaloryczne;
- dają uczucie sytości;
- zapobiegają zaparciom (doskonałe źródło błonnika)
- zawierają witaminy (zwłaszcza wit C ale nie tylko), składniki mineralne, przeciwutleniacze (np. flawonoidy, karotenoidy) oraz błonnik;
Poleca się gotowanie zup warzywnych (można dodać do nich jogurt lub śmietanę, unikać zasmażki), do drugiego dania spożywać dużą porcję warzyw najlepiej w postaci surówek, jeść desery z owocami, lub też dodawać owoce do płatków czy jogurtu.
Jogurt naturalny jest zdrowszy od owocowych ponieważ nie jest dosładzany, czyli żeby było zdrowo to jogurt naturalny plus samodzielnie dołożone świeże owoce.
W zależności od ilości spożywanych posiłków w ciągu dnia rozkład energii na każdy posiłek powinien być różny.
Liczba posiłków w ciągu dnia - 3
śniadanie - 25% zapotrzebowania energetycznego
obiad - 40% zapotrzebowania energetycznego
kolacja - 35% zapotrzebowania energetycznego
Liczba posiłków w ciągu dnia - 4
śniadanie - 20% zapotrzebowania energetycznego
II śniadanie - 10% zapotrzebowania energetycznego
obiad - 40% zapotrzebowania energetycznego
kolacja - 30% zapotrzebowania energetycznego
Liczba posiłków w ciągu dnia - 5
śniadanie - 20% zapotrzebowania energetycznego
II śniadanie - 10% zapotrzebowania energetycznego
obiad - 40% zapotrzebowania energetycznego
podwieczorek - 5% zapotrzebowania energetycznego
kolacja - 25% zapotrzebowania energetycznego
Składniki odżywcze można podzielić na egzogenne (nasz organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, musimy mu je dostarczać z zewnątrz) oraz endogenne (powstają w naszym organizmie poprzez dostarczenie do niego różnych produktów - syntezowane z innych składników)
Składniki odżywcze dzielimy na 3 grupy:
- budulcowe - białka (nie można ich zastąpić innymi elementami) oraz woda i sole mineralne (funkcja wspomagająca);
- regulujące - witaminy i sole mineralne;
- energetyczne - węglowodany (podstawowe źródło energii), tłuszcze, białka;
Ile kalorii (energii) dostarcza 1 g poszczególnych składników odżywczych przy spalaniu (trawieniu):
1 g białka to 4 kcal
1 g tłuszczu to 9 kcal
1 g węglowodanów to 4 kcal
Wartości te określa się jako współczynnik Atwatera.
Udział energii z białka w pożywieniu osób dorosłych powinien wynosić około 12% (12-15%), z tego 1/2 powinny to być białka zwierzęce.
Udział energii z węglowodanów powinien sięgać 55-65% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, z tego nie więcej niż 10-12% powinno przypadać na cukry proste.
Udział energii z tłuszczów nie powinien przekraczać 30% (25-30%), z czego 3-8% powinno pochodzić z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT.
Poziom cholesterolu w diecie nie powinien przekraczać 300 mg/dzień.
Zawartość błonnika pokarmowego powinna mieścić się w przedziale 20-40 g/ dzień.
Na metabolizm czyli przemianę materii składają się procesy anabolizmu (budowy) oraz katabolizmu (rozkładu).
Na całkowitą przemianę materii składa się:
- podstawowa przemiana materii - czyli najniższy poziom przemiany materii jaki zachodzi w naszym organizmie na czczo (czyli około 12-14 godzin od ostatniego posiłku) w całkowitym spokoju fizycznym i psychicznym;
- ponadpodstawowa przemiana materii - w jej skład wchodzi wykonywana praca zarówno umysłowa jak i fizyczna, wykonywanie czynności codziennych, koszty trawienia pokarmów.
Zapewne wrócę jeszcze do tego tematu, ale dziś zakończę zdaniem prof. Bergera:
"Jaki styl życia, taka jego jakość i nasze zdrowie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz